Ásvány fajták

Ásványlexikon

Tartalomjegyzék

Achát

Achát ásvány ékszerek

Az achát a kalcedon gyakori féldrágakő – félesége – egy mikrokristályos kvarc változat. Fizikai tulajdonságai általában hasonlóak a kvarcéhoz. A legtöbb achát kiömlési kőzetek üregeiben képződik. Többségüket koncentrikus elhelyezkedésű színes sávok, ritkábban mohaszerű zárványok (moha achát) jellemeznek. A színes sávok rendszerint az ásványt befoglaló üreg körvonalát követik. A sávok színeit különféle szennyeződések határozzák meg, melyek a fehér, sárga, szürke, halványkék, barna, rózsaszín, vörös vagy fekete árnyalatai lehetnek.

Sok achátot megfestenek, hogy növeljék természetes színeit. Az achát szerkezete miatt a festés könnyű eljárás, így ragyogó színű achátlapokkal jelenhetnek meg a piacon.

A sávos achát fajtái. Az achát névhez gyakran kapcsolódnak olyan jelzők melyet látható jellegzetességeikre vagy eredeti előfordulási helyükre utalnak. Az erődachát a sávos achát olyan fajtája, melyben a sávok sarkosak és úgy néznek ki, mintha egy régi erődítményt szemlélnénk felülről. A brazil achát olyan erődachát, melyben a szögletes, koncentrikus sávok úgy néznek ki, mint egy várkastély erődfalai. Az afrikai botswanai achát gyönyörű sötét és világos sávos (képünkön).

A mexikói csipkeachát- melyet néha” őrült csipkének” is neveznek- tekervényes sávos, sokszínű erődachát. A kéksávos dél- afrikai egyike a leggyakrabban árusított achátoknak. A tűzachátot vörös és barna hematit- zárványok színezik, melyek a csiszolt lapoknak belső irizálást kölcsönöznek.

A szalagachátokat a megszilárduló láva üregeiben zajló folyamatok alakítják ki. Ahogy a láva hűl, a vízgőz és más gázok buborékokat képeznek a még folyékony kőzetben, melyek a megszilárdulás után kis üregként maradnak meg. Jóval ezután a szilárd kőzetben lévő szilíciumtartalmú vizes oldatok a hólyagocskákba jutnak, melyekben kovagél rétegekként válnak ki. A rétegsorozat az üreg kitöltődéséig folyamatosan képződött. A rétegekbe vas vagy más ásványi anyagok nyomelemei épültek be és különféle színekre festették azokat. Végül az egész gél tömeg kikristályosodott, a vízét elveszítette, miközben a sávok zavartalanul megmaradtak.

Az achátot a prehisztorikus időktől fogva megmunkálják, a világon az elsőként csiszolt anyagok közé tartozik. Vékony lapokra fűrészelve és csiszolva dísztárgyakhoz, melltűkhöz, függőkhöz használják. Ékszerekhez kabosont csiszolnak belőle.

Az achát más típusai, a mohaachát nem sávos. Fehér vagy szürke, melyben növényi hajtásokra emlékeztető, barna, fekete vagy zöld moha- vagy faág szerű zárványok vannak. Ezek nem szerves eredetűek, hanem más ásványok, leggyakrabban vas vagy mangán- oxidok, esetleg klóritok zárványai. A barna zárványos mohaachátot gyakran mohakőnek nevezik. Az indiai achátban gyakran találhatók zöld mohaszerű zárványok.

A Wyoming ( USA) Sweetwater folyó térségi területéről származó sweetwater achátot finom fekete dendritek jellemzik. A mohaachátok különböző folyamatok révén képződnek, melyeket kialakulásuk folyamán, vagy azt követően az anyagukba jutó más ásványok okoznak. A fa achát fosszílizált fa, melyet szerves anyagát helyettesítve sok esetben sejtről sejtre haladva, achát tölti ki. Arizonában a megkövesült erdő (Petrified Forest) egyike a legkülönlegesebb látványosságoknak, ahol az acháttal átitatott, színpompás kövesült fák több száz hektárnyi területet borítanak.

Az achát világszerte elterjedt, de nagy mennyiségben és érdekes változataiban Brazília, Botswana, Dél -afrikai Köztársaság, Mexikó, Egyiptom, Kína és Skócia területén fordul elő. Az USA-ban Oregon, Washington, Idaho és Montana a legfőbb forrásai.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket):
sokrétű, achát változatokként más és más.

Lelki hatásai:
önbizalomra, félelemre, nyugtat,

Akvamarin

akvamarin-asvany-dragako

Nagyon kedvelt, mert sok pozitív hatást hordoz. Már puszta látványa is vigaszt, segítséget és belső harmóniát nyújt. A berill nevű ásvány egyik változata.

Kristályai nyúlt hatszöges prizmák, melyeket gyakran szennyezik idegen ásványok zárványai vagy egyéb anyagok.

Nevét a latin aqua (= víz) és mare (= tenger) szavakból kapta, és a csodás tengervíz színére utal. A tengerészek és a tengeren utazók szerencse köve. Már az ókorban is keresett volt, amikor még népszerűbbek voltak a kékeszöld drágakövek.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket):
szívinfarktus megelőzésére, szemekre, vesékre, pajzsmirigy problémákra, immunrendszer erősítésre, allergiára, bronchitisre, állkapocsra, gyulladásokra, anyagcsere problémákra.

Lelki hatásai:
bátorságot ad, nyugalmat, – békét hoz

Amazonit

Amazonit ásvány és féldrágakő ékszerek

Földpátnak is nevezik, zöld, zöldeskék színű, fehér zárványokat tartalmaz.

Régen szülő nők fájdalmait enyhítették vele. Lelki problémák nagy segítője. Használják elektromágneses szennyeződés ellen.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
csontritkulásra, menstruációs panaszokra, stresszre, pajzsmirigyre, májra, torokra, terhesség, – szülés közben.

Lelki hatásai:
depresszió ellen, segít a gyászban, életerőt fokozza, pozitív gondolkodást hoz.

Ametiszt

Ametiszt ásvány és féldrágakő ékszerek

A legnagyobb kedvenc a kvarcváltozatok között, felhasználási területe is széleskörű. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető.

Színe nem mindig egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket látni rajta, hosszan tartó napfény hatására kifakulhat. A sötétebb színű kristályok általában ritkábbak.

Igen kemény, rideg anyag, nem hasad, hanem törik. A spirituális fejlődés köve.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fejfájásra, migrénre, általános erősítésre, epilepsziára, görcsökre, hormonokra, zúzódásokra, ízületi problémákra

Lelki hatásai:
tanulásra, memóriára, akarat erősítésére, álmatlanságra, bizonytalanság csökkentésére,

Angelit

Angelit ásvány és féldrágakő ékszerek

Más néven angyalkő, anhidrit. Nyugtató, védelmező hatású kő.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
pajzsmirigyre, véredényekre, lágy szövetekre, vesékre, depresszióra, gyomorfekélyre, torokra, fogyókúra idejére.

Lelki hatásai:
nyugtat, segíti a kommunikációt a belső harmóniát

Apatit

Apatit ásvány és féldrágakő ékszerek

Az apatit név a görög apaté (απάτη: csalás) szóból származik, mert sokféle színben megjelenik.
Kristályainak termete a keletkezési hőmérséklet függvényében változik.

Magmából kristályosodva hosszú, tűs kristályként jelenik meg, míg alacsonyabb hőmérsékleteken oszlopos, hidrotermális hatásra pedig zömök és lapokban gazdag kristályok keletkeznek. Közönséges hőmérsékleten kriptokristályos kalcium-foszfát képződik. Járulékos alkotórészként csaknem minden magmás kőzetben megjelenik. UV- fényben fluoreszkálhat.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
immunrendszerre, izomrendszerre, csontvázra, csonttörésre.

Lelki hatásai:
beszédproblémákra, aggodalom csökkentésére, megnyugtatásra.

Berill

Berill ásvány és féldrágakő ékszerek

Neve valószínűleg görög szóból származik, ami a tengerzöld színű drágaköveket jelölte, majd egyre inkább csak a berillekre használták. A smaragd név is ókori: a görögök a zöld drágaköveket nevezték szmaragdosz-nak (σμαράγδος).

A nemes berill a természetben átlátszó, tiszta, szép színű kristályokban fordul elő. A nemes berill drágakő legismertebb színváltozatai a zöld smaragd és az égkéktől a tengerkékig terjedő színekben pompázó akvamarin. Egyéb színekben is előfordul, az egyes színváltozatokat a drágakő kereskedelemben más-más néven forgalmazzák: rózsaszín – morganit, világos zöldessárga – heliodor, színtelen – goshenit, sárgászöld – akvamarinkrizolit, vörös – bixbit.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
menzesz problémákra, hasmenésre, influenzára, látásra, rák ellen.

Lelki hatásai:
megnyugvásra, könnyebb tanuláshoz. Csökkenti a stresszt.

Kalcedon

Kalcedon ásvány és féldrágakő termékek

Sugaras-rostos vagy gömbös szerkezetű mikrokristályos kvarc, mely gömb, vese, cseppköves stb. alakban fordul elő.

A kalcedon tömött, mikrokristályos kvarc- változat, mely mikroszkópikus rostokból áll. Dudoros, fürtös és cseppköves megjelenésű, erekben, geodákban és konkréciókban fordul elő. Ha tiszta, akkor fehér, de sok kalcedonban nyomelemek vagy más ásványok parányi zárványai elszínezik. A különböző sávozottságú kalcedonokat achátnak nevezik. A kalcedonféléknek világszerte számos előfordulása van.

Nevét egykori lelőhelyéről, Kis- Ázsia ókori kikötővárosáról Khalkédónról kapta. A kalcedon a kőzeteken átszivárgó kovagazdag oldatokból, üregekben, repedésekben válik ki, leginkább vulkáni kőzetekben. A kalcedon eléggé szivacsos szerkezetű, (például az achát változatát) színeznek vagy mesterségesen megfestenek, hogy emeljék kereskedelmi értékét.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
mindenféle torok problémákra, hormon problémára, front érzékenységre,

Lelki hatásai:
belső béke megteremtése, nyugtató

Pirit

Pirit ásvány és féldrágakő termékek

Leggyakoribb kristályalakja a hexaéder és a pentagondodekaéder vagy piritoéder. Lapjainak felülete erősen rostozott, gyakran alkot tömeges, vaskos halmazokat is. Jellegzetes ikerkristály. Igen változatos körülmények között képződhet. Szulfidásványok közé tartozik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
teljes testre fájdalomcsillapító hatással bír, fáradság ellen, kimerültségre, légúti megbetegedésekre

Lelki hatásai:
növeli az önbecsülést

Magnezit

Magnezit ásvány és féldrágakő termékek

Ditrigonális szkalenoéderes. Romboéderes ritkán prizmás vagy táblás kristályokban található. Gyakori a tömeges kristályos, lemezes, szálas megjelenése. Több kevesebb vasat tartalmazhat. A magnezit mészkövek, dolomitok metaszomatikus átalakulásából képződik magnézium-hidrogén-karbonátos oldatok hatására vagy magnézium tartalmú szilikátok elbomlásából.

Alpesi típusú magnezitnek is nevetik, mert elterjedt az Alpokban. Színe sárgás vagy szürkésfehér, esetleg barna.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
gyengeségre, menzesz problémákra, prosztatára, vesékre, alkohol problémákra, belekre, elhízás ellen, fogyókúrára

Lelki hatásai: feszültségre, depresszióra, félelemre,

Rodokrozit

Rodonit ásvány és féldrágakő termékek

Rózsaszíne a mangántól származik. Trigonális holoéderes. Romboéderes, szkalenoéderes, prizmás vagy táblás kristályokban található. A szalagos, cseppkőszerű előfordulásai kedvelt ékszeripari alapanyagok. Felcsiszolva szép rajzolatokat ad. Sötét-rózsaszínű darabjaiból gyöngyöket és gyűrűköveket csiszolnak, könnyen megmunkálható. Rózsaszínű, világos piros vagy barnás.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
vesékre, cukorbetegségre, porckorogra

Lelki hatásai:
alvásproblémákra, koncentráló képesség javítására

Malachit

Malachit ásvány és féldrágakő termékek

Talán a legrégebben használt rézásvány, melyet a Sinai-félszigeten és Egyiptom keleti sivatagaiban már Kr.e. 3000 táján bányászták. A malachit zöld réz karbonát hidroxid. Szemfestéknek, falfestéknek, mázak és üvegek színezésére használták.

Kristályai ritkák melyek zömök prizmásak lehetnek. Rendszerint fürtös halmazokban, gyakran sugaras, szálas szerkezetű és eltérő zöld sávos bekérgezéses tömegekben található, különlegesek szálas halmazai és koncentrikusan rétegzett sztalaktitjai is vannak. Megnevezése a papsajt (növény) görög nevéből ered.

A malachit rézérctelepek oxidációs övében, rendszerint kisebb mennyiségű azurittal együtt fordul elő. A malachit fénylő, zöld színe a rézérctelepek felszínén rendszerint jól látható, így az ásványkutatók számára az első utalás a fém jelenlétére. A réz csekély fontosságú érce, jelentőségét díszítő – anyagként és ékkőként való felhasználása adja. A 19 században Európát az Urál hegység hatalmas telepei látták el nagy mennyiségű malachittal. Olaszországban szemmel verés elleni védekezésből viselték.

A legszebb, 10 cm es hosszúságot is elérő kristályai Kolweziből, a Kongói Demokratikus Köztársaságból valók. Ez az ország termeli a világon a legtöbb malachit díszítőkövet.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
asztmára, fekélyre, gombásodásra, leukémia, emésztésre, szédülésre, idegekre, méregtelenítésre, vesékre, szívre, vérkeringésre

Lelki hatásai:
álmatlanságra, önállóságra

Borostyán

Borostyán termékek

Kihalt tűlevelű fák megkövesedett gyantája. Általában lignittel együtt fordul elő, ami maga is fáknak és más növényi anyagoknak fosszilis maradványa.

Tévesen sorolják az ásványok közé, szerves drágakő. A kőszénelegyrészek közé tartozik. Szabálytalan, amorf tömegeket, darabokat alkot. Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút) kisebb állatokat (gyík) növényi maradványokat, melyek az értékét növelik.

Sok monda és rege kapcsolódik hozzá, az Odüsszeia is sokszor említi. Az ókorban a borostyánnak magas ára volt, mert hittek viseletének gyógyító erejében. A legnagyobb lelőhelye a Balti-tenger partja mentén találhatók, és ezek, megszakításokkal Gdansktól Dánia partvidékén át egészen Svédországig húzódnak. Komoly viharok után a Balti-tenger partján a borostyánt a sekély vízből összeszedik vagy bányásszák.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket):
asztmára, gyulladásokra, csigolyákra, anyagcsere, -máj, vese, -prosztata, -torok problémákra. Erőteljes gyógyító hatást tulajdonítanak neki, elixírként természetes antibiotikum.

Lelki hatásai:
memória javítására, szorongás csökkentésére

Gagát (Jet)

Gagát ásvány és féldrágakő termékek

Általános meghatározása szerint a gagát lignitféle, nagy széntartalmú, réteges szerkezetű anyag. Fekete, sötétbarna, gyakran vannak benne apró piritkristályok, melyek fémes fényűek.

Tengeri eredetű kőzetekben fordul elő, talán vízzel átitatott uszadékfából vagy más növényi eredetű anyagból keletkezett. Ilyen értelemben különbözik a hagyományos értelemben vett lignittől, mivel az szárazföldi tőzegtelepek szénképződése folyamán alakul ki. A jet néven is ismert gagát különböző telepeken fordul elő.

A prehisztorikus időktől kezdve díszítő céllal faragták, barlangokban találtak ilyen darabokat. A rómaiak karkötőket, gyöngyöket faragtak belőle. Középkorban a porrá tört ásványt vízzel vagy borral itták, abban a hitben, hogy az gyógyhatású.

Gyász ékszereként is viselik, pl anno Viktória királyné.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
izületi problémákra

Lelki hatásai:
veszteségek feldolgozására, depresszióra

Olivin ( peridot )

Olivin ásvány és féldrágakő termékek

Neve sokak számára ismeretlennek tűnhet míg drágakőváltozatáról sokan hallottak. Ez a peridot vagy krizolit, melyet 3500 évnél régebb óta bányásznak az egykor John’s -szigetnek nevezett vöröstengeri szigeten, melyet ma Zebirget szigetnek hívnak.

Az “olivin” név minden, a forsteritfayalit elegysorozathoz tartozó ásványra vonatkozik, mely sorozatban a vas és a magnézium szabadon helyettesíthetik egymást.

Leggyakrabban bázisos és ultrabázisos magmás kőzetekben így bazaltban és peridotitban fordul elő. Az olivin sor forsterithez közeli magnéziumgazdag tagjai kis és nagyon alacsony kova tartalmú környezetben, így átalakult mészkövekben és dolomitokban, míg a fayalit (vasban gazdag) olivinek több kovát tartalmazó anyagokban képződnek.

A közönséges olivin gyakori. Alacsony hőmérsékletű vizes oldatok hatására könnyen átalakul és szerpentint, talkot, kloritot, magnetitet képez. A közönséges olivin magas olvadáspontú, melyet hőálló téglákhoz hasznosítanak az iparban.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
székrekedésre, szív problémákra, májra, lépre

Lelki hatásai:
türelmesség fokozása

Kianit

Kianit ásvány és féldrágakő termékek

Színe alapján, a sötétkék jelentésű görög küanosz szóból kapta nevét a kianit, mely főleg megnyúlt, lapos, léces, ritkábban sugaras, oszlopos halmazokban fordul elő. Rendszerint kék, kékesszürke, de lehet zöld és színtelen is.

Régi neve a disztén volt, mely név változó keménységére utal (jelentése:” kétféle erősségű”). A c tengely irányából karcolva 4,5 ,ha arra merőlegesen, úgy 6-os a keménysége. Agyagos üledékekben regionális metamorfózis során képződik. Az Al2Si05 három f polimorfjának egyik alakja, a másik kettő a sillimanit és az andaluzit. Mindegyik polimorf az átalakulás hőmérsékleti és nyomásviszonyait jelzi.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)

torok problémákra, méregtelenítő, vérnyomás csökkentő, izomproblémákra
Lelki hatásai:
kommunikáció

Dumortierit

Dumortierit ásvány és féldrágakő termékek

Általában sugaras kristályok rostos halmazaiban vagy tömegesen fordul elő. Kristályai tűs prizmásak. Rendszerint rózsaszínes vörös, ibolyaszínű és kék, de lehet barna és zöldes is.

Pegmatitokban, alumíniumban gazdag metamorf kőzetekben és benyomuló gránittestek hőhatására felszabaduló, bórtartalmú illók hatására átalakult kőzetekben fordul elő.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
depresszióra

Lelki hatásai:
idegességre, koncentrációra

Fluorit

Fluorit ásvány és féldrágakő termékek

Fluorit, folypát, CaF2. Szabályos holoéderes. Kristályai rendszerint hexaéderek és oktaéderek, esetleg ezeknek más kristály formákkal való kombinációja.

Kitűnően hasad az oktaéder lapok mentén. Színe változatos, leggyakrabban zöld, kék, ibolya, sárga, ritkábban színtelen lehet. Az egyes lelőhelyek finom kristályos aggregátumai esetenként achátszerűen sávosak. Ultraibolya fényben észlelhető fluoreszcenciája többnyire a Ca helyébe beépülő ittrium vagy lantanidák például európium, itterbium okozzák.100 C fok fölötti hőmérsékleten kristályai termolumineszkálnak.

Gyakori mind a gránit pegmatitokban, mind a pneumotolitos ásványpara genezisben. Különösen szépek az Illinoisi Rosclare és Cave-in Rock (több mint 30 cm élhosszúságú példányai. Kínában a zöld fluoritot jáde helyett gyakran megmunkálták apróbb faragványoknak. Hazánkban fluorit előfordulás ismeretes a Velencei -hegység gránitjában (Pátka, Pákozd) a Mátrában (Gyöngyösoroszi). Hidrotermás eredetűek a Gellérthegy márga ill. A Martinovics- hegy mészkő hasadékaiban- az 1900 -as évek elején- talált, egy cm – t is elért fluorit kristályai.

Felhasználását tekintve a kohászatban ma is alkalmazzák ércekhez adagolva – bár elég magas az olvadáspontja 1932 C – csökkenti azok olvadáspontját (eutektikus hőmérséklet ??? innen a régi elnevezése folypát). A vegyiparban mesterséges kriolit, hidrogénfluorid és más fluorvegyületeket állítanak elő belőle.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
csontokra, izületi problémákra, fogakra, gyulladásokra

Lelki hatásai:
szorongásra, félelemre, szexuális problémákra

Kalcit

Kalcit ásvány és féldrágakő termékek

Kalcit, mészpát , CaCO3. Ditrigonális szkalenoéderes. Kristályformákban gazdag a keletkezési körülmények és a kristály alakja közötti összefüggés a kalcit esetében is megfigyelhető.

A pegmatitos- pneumatolitos körülmények között a kristályok lapos táblásak, keskeny romboéder- lapokkal kombinálva, nagyobb hőmérsékletű hidrotermás folyamat során képződött kristályokon a romboéder az uralkodó a prizma vékony lapjaival. Kisebb hőmérsékletű hidrotermás kiválásokban a szkalenoéder kombinációban jelenik meg. Ikerkristályai is gyakoriak. A kalcit vaskos, szemcsés, rostos, földes tömegekben is előfordul.

Színe színtelen, fehér vagy halványan színezett. Híg savakban szén-dioxid fejlődés mellett( erős pezsgés) oldódik. A kalcit igen elterjedt és nagy mennyiségben előforduló ásvány. Magmás folyamatokból pl. hidrotermásan is keletkezhet de elsősorban üledékes eredetű (mészkő, cseppkő, borsókő stb.) ill. a metamorf kőzetek közül a márvány.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
csontokra, vastagbélre, hasnyálmirigyre, vesékre, fogakra

Lelki hatásai:
erő, önbizalom

Aragonit

Aragonit ásvány és féldrágakő termékek

A leggyakoribb ásvánnyal, a kalcittal kémiailag azonos, de csak meghatározott földtani körülmények között képződő kalcium -karbonát, az aragonit viszonylag instabil ásvány, könnyen kalcittá alakulhat.

Az aragonit kristályai rombosak, míg a kalcité trigonális. Egyedülálló aragonitkristályok zömök és megnyúlt prizmásak lehetnek, kristályai gyakran képeznek ikreket. Többszörös ikrei hexagonális megjelenésűek. Lehet még oszlopos, cseppköves, sugaras és szálas is. Sok esetben igen hasonlít a kalcithoz, de mivel hasadása nem romboéder szerinti, könnyű megkülönböztetni attól.

Barna, színtelen, szürke, sárgás zöld, kék vöröses, ibolyaszín vagy fehér. Érc telepek oxidációs övében található másutt a Föld felszínéhez közel, alacsony hőmérsékleten képződik. Beszerzési országunk Marokkó.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
energetizál, csontokra

Lelki hatásai:
lelkileg erősít

Füstkvarc

Füstkvarc ásvány és féldrágakő termékek

Egy kristályos kvarcváltozat, színe a világosbarnától a feketéig terjed. A fekete kristályokat marionnak nevezik. Elég gyakori, ezért az ametisztnél vagy a citrinnél kisebb értékű.

A füstkvarcot számos helyen csiszolják, és füsttopáz néven árulják kísérletképpen a jóval értékesebb topáz helyett, így teszik eladhatóbbá és egyúttal drágábbá. Az árusított füstkvarc gyakran sugárzással kezelt hegyikristály mely sötétbarna lesz.

A nagyon sötét természetes füstkvarcot hevítéssel világosabbá, szebb árnyalatúvá tehetik, sőt sárga is lehet, így sokkal értékesebb és citrinként árusítják. A füstkvarc hatalmas kristályai gyakran pegmatitokban fordulnak elő.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
daganatokra

Lelki hatásai:
életöröm, élni akarás

Vanadinit

Vanadinit ásvány és féldrágakő termékek

Ez az ólom -vanádium-klorid aránylag ritka ásvány. Kristályai rendszerint megnyúlt prizmásak, de tűs hajszálerű és esetlegesen üreges prizmái is lehetnek.

Kristályszerkezetében az ólmot kis mennyiségű kalcium, cink és réz helyettesítheti. Ha a vanádium helyén arzén van, akkor mimetezit az ásvány neve. A vanadinit sósavban és salétromsavban egyaránt oldódik. Ólomérctelepek oxidációs övében másodlagos ásvány, mely leggyakrabban galenittel barittal, wulfenittel és limonittal együtt fordul elő.

A vanádium fő nyersanyag- forrása, kis mértékben az ólomé is.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
asztmára, kimerültségre

Lelki hatásai: kiegyensúlyozottság

Tejkvarc (hókvarc)

Tejkvarc ásvány és féldrágakő termékek

A szilícium -dioxid fehér, szürkésfehér, áttetsző, majdnem opak változata a tejkvarc. Hexagonális prizmás kristályai a színük kivételével minden szempontból a hegyikristályéra hasonlítanak. Ugyanazon kristályban lehetnek tejszerű és átlátszó részek is. A tejkvarc és a hegyikristály gyakran azonos lelőhelyen fordulnak elő.

A tejszerűséget a kristály belsejében lévő apró gázbuborékok okozzák. Számtalan kőzetféleségben láthatók, amint a tömeges tejkvarc fehér erei átszövik a kőzetet. A kvarc előfordulásain a tejkvarc felülmúlhatja a kvarc mennyiségét.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
nemi betegségekre, májra, petefészekre

Lelki hatásai:
jó közérzet, öröm

Obszidián

Obszidián ásvány és féldrágakő termékek

Az obszidián természetes vulkáni üveg. Abban az esetben képződik, mikor a láva megszilárdulása olyan gyors, hogy nincs idő az ásványok kikristályosodására.

Az obszidián név az üveges szerkezetre utal, szakszóval kifejezve egy vegyi elegy. Összetételében a legtöbb obszidián a riolittal egyezik meg, gyakran riolit dagadókúpok, lávafolyások külső szegélyén található. A riolithoz hasonlóan az obszidián is mutathat folyásos jelleget. Telérek és teleptelérek gyorsan kihűlő peremein is előfordul.

Jellegzetesen szurokfekete, bár a hematit (vasoxid) vörös és barna árnyalatúvá színezheti. Az apró gáz- hólyagzárványok fényt adhatnak a kőzetnek. Sokféle változata ismert, pl hópehely obszidián, szivárvány obszidián, mahagóni obszidián, stb.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
vírusok ellen, fertőzésekre, gyulladásokra

Lelki hatásai:
szorongásra, depresszióra

Howlit

Howlit ásvány és féldrágakő termékek

A Howlitot felfedezőjéről, Henry How kanadai kémikusról nevezték el 1868-ban. Kalcium -boroszilikát-hidroxid.

Táblás kristályai ritkák, általában gumós tömegei ismertek. Rendszerint fehér, de gumóit más ásványerek szövik át. Amennyiben színes, úgy a türkizre hasonlít, de kisebb keménysége miatt könnyű attól megkülönböztetni (a türkiz 5- 6-os keménységű), ráadásul a Howlit olvadékony más bortartalmú ásványokkal, így kernittel és boraxszal együtt fordul elő.

Puha, könnyű ásvány, mészfehér színnel, általában fekete vagy barna erekkel. A kristályok alkalmanként csoportosan találhatók.

Porózus, jól festhető, így alkalmas ásványutánzatokhoz, különösen a türkiz utánzásához. A howlit nem fényezhető, alkalmanként díszítőkőnek használják.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fogyókúrára, méregtelenítésre, bélflórára

Lelki hatásai:
harmónia, nyugalom, feszültségoldás

Citrin

Citrin ásvány és féldrágakő termékek

A sárga, sárgásbarna citrin hasonlít a sárga topázra. Szinét a három vegyértékű vas okozza, más kristályos kvarcváltozatokhoz hasonló trigonális kristályai vannak.

A természetes citrin sokkal ritkább, mint az ametiszt vagy a füstkvarc, hevítve mindkettő a citrin színeire változik. A legtöbb kapható citrin valójában hőkezelt ametiszt, emelet számos helyről származik “égetett” füstkvarc is. A füstkvarchoz hasonlóan a citrint is gyakran a topáz szóhoz fűzött névvel illetik, hogy emeljék az értékét. A topáztól kisebb keménysége miatt könnyű megkülönböztetni.

A citrin főleg az ametiszt lelőhelyein fordul elő, néha az ametisztben sávokat képez, s ezt a sárga és lila kvarcot ametrinnek nevezik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
anyagcserér, bél panaszokra, immunrendszerre, vérkeringésre

Lelki hatásai:
önbizalom, levertség ellen

Türkiz

Türkiz ásvány és féldrágakő termékek

A türkiz volt az egyik elsőként bányászott drágakő. A Kr. előtt 5000 év körüli időkből származó türkiz gyöngyszemeket találtak Mezopotámiában ( a mai Irak területén). A Kr. előtti 4. évszázad előtt az egyiptomiak a Sínai-félsziget előfordulásait aknázták ki, és a Szemerhet fáraó uralkodásának idejéből ( Kr. előtt kb. 2923- 2915) származó feljegyzések munkások ezreit foglalkoztató kiterjedt bányaműveletekről tudósítanak. ll. Szeszósztrisz fáraó (Kr.e. 1844- 1837) pompás türkizzel ékesített melldísze ma New Yorkban, a Metropolitan Múzeumban látható.

A türkiz színei az égszínkéktől a zöldig változnak, és a vas- valamint a réztartalomtól függően sötétednek. Kristályai ritkák, rendszerint tömegesen vagy mikrokristályosan, bekérgeződésekben vagy gumókban, valamint erekben fordulnak elő. Ha kialakulnak kristályai, azok ritkán hosszabbak 2 mm-nél. Zömök prizmái is vannak.

Leginkább száraz környezetben az apatit és réz-szulfidok oxidációs mállásával, másodlagos ásványként keletkezik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
torokra, immunrendszerre, gyulladásokra, szemekre

Lelki hatásai:
depresszióra, bizonytalansága

Cölesztin

Cölesztin ásvány és féldrágakő termékek

A cölesztin gyakran képez gyönyörű átlátszó, világos és középkék táblás kristályokat. Színtelen, fehér, világos piros, zöld vagy barna alakban fellelhető, de ismerjük tömeges, rostos, szemcsés és gumós változatát is.

A “mennyei, égi” jelentésű latin coelestis szóból eredeztethető a neve, mely a színére utal. A cölesztin stroncium-szulfát, de a stronciumot szabadon helyettesítheti bárium, és kalcium is megjelenhet benne. Főként üledékes kőzetekben, mészkövekben, dolomitokban és homokkövekben képződik. Közvetlenül kiválhat az elpárolgó tengervízből is, evaporittelepekben kis mennyiségben előfordulhat.

Szép alakú kristályai gyakran 10 cm-esek, de 75 cm-nél hosszabb kristálya is ismert.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
izmokra, torokra

Lelki hatásai:
megnyugvás, lelki béke

Tigrisszem

Tigrisszem ásvány és féldrágakő termékek

A kvarc féldrágakő változata, mely macskaszemhatást mutat. Ez a macskaszemhez hasonló vertikálisan húzódó lumineszkáló sáv.

A macskaszemtől eltérően a tigrisszem a krokidolit (kék azbeszt), már előzetesen oxidálódott párhuzamos rostjait bevonó kovából keletkezik. Emiatt átlátszatlanabb és élénksárga, barna színű. Kabosont csiszolva belőle, szép fényű drágakő.

A sólyomszem hasonló a tigrisszemhez, de benne a krokidolit nem alakult vas- oxiddá, megőrizte eredeti szürkészöld színét.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
izületekre, csontokra, baktériumok-, vírusok ellen

Lelki hatásai:
szerencse, harmónia

Jáspis

Jáspis ásvány és féldrágakő termékek

A rejtettkristályos kvarc opak, aprószemcsés, tömör változata a jáspis, hasonlít a tűzkőhöz. Görög neve, az iaszpisz talán a sémi nyelvekből származik.

Kalcedonváltozat, melyben változó mennyiségben szerepelnek más anyagok, ezek opakká és sokszínűvé teszik. A téglavörös, barnásvörös jáspis hematitot tartalmaz, az agyagásványok sárgásfehér vagy szürke, a goethit barna vagy sárga színt okoz. A kőzetek repedésein, hasadékain átszivárgó kova tartalmú oldatokból válik ki alacsony hőmérsékleten, miközben más anyagok kerülnek bele.

Mindenütt megtalálható, ahol kriptokristályos kvarcok vannak. Arizonában a megkövült fákban szép jáspisok találhatók. A jáspis minden változata egyedi, új változatait szinte naponta fedezik fel. Bármilyen színben és számos kombinációban előfordulhat. Lehet sávos, pettyezett vagy sokszínű, és az acháttól annyiban tér el, hogy az achát áttetsző, a jáspis pedig szemcsés és nem átlátszó.

Rengeteg fajtája létezik, például: arctic, barna, breccsa, capucchio, pipacs, sárga, mookait, darázs, sárkányvér, óceán, tájkép, kambaba, polikróm, kiwi, esőerdő, dalmata, leopárd, picasso, faopál, kép, sárkány, sivatagi, szilver, szivárvány kék, vörös.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
jáspis fajtájától függ

Lelki hatásai:
bátorság

Prehnit

Prehnit ásvány és féldrágakő termékek

Felfedezőjéről Hendrik von Prehn német katonatisztről nevezték el a prehnitet 1789-ben.

Finom és durva kristályos gömbös vagy cseppköves halmazokban gyakori. Egykristályai ritkák, melyek zömök prizmásak, táblásak, sokszor görbült kristályalapúak. Színe lehet halvány- és közepesen zöld, sárgásbarna, halványsárga, szürke vagy fehér.

Gyakran tölt ki vulkáni üregeket zeolitokkal és kalcittal együtt. Gránitban ásványkitöltésű erekben is előfordul. Több cm-es kristályai Kanadából kerülnek elő.

Ha kabosont csiszolnak belőlük, rostokat tartalmazó kristályai macskaszemhatást mutatnak. A csiszolt zöld prehnitet fokföldi smaragd néven jegyzik. Vízbe, tűző napra nem tanácsos kitenni.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
méregtelenítésre, anyagcserére

Lelki hatásai:
félelmekre

Szodalit

Szodalit ásvány és féldrágakő termékek

1811- ben nevezték el magas nátriumtartalma miatt szodalitnak (sodium = Na). Rendszerint tömeges halmazokban vagy szórt szecsékben képződik. Ritkán előforduló kristályai dodekaéderesek vagy oktaéderesek.

A szodalit kovaszegény magmás kőzetekben, például nefelinszienitekben és pegmatitokban keletkezik. Néha lávában és kontakt metamorfózissal átalakított mészkövekben, dolomitokban is előfordul.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
náthára, meghűlésre, vitalitásra

Lelki hatásai:
bátorság

Rodonit

Rodonit ásvány és féldrágakő termékek

Nevét a “rózsapiros” jelentésű görög rhodon szóból kapta, mely ennek az ásványnak a jellemző színe. A mangán – szilikát rodonitnak gömbölyded kristályai, tömegei és szemcséi
vannak, mangán – oxidos bevonattal vagy erekkel.

A rodonit különböző mangánércekben gyakran rodokrozittal együtt vagy rodokrozit metamorfizált termékeként fordul elő. A mangán ércének hasznosították Indiában, de sokkal inkább ékkő vagy díszítőkő célzattal bányászták.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
szívre, csontokra, csontritkulásra, autoimmun betegségekre

Lelki hatásai:
lelki sebekre, inspirál

Karneol

Karneol ásvány és féldrágakő termékek

A kalcedon vérvörös vagy vöröses narancsszínű változatát, a karneolt esetenként korneolnak is nevezik. Színezettsége a vas-oxidtól függ, lehet egyenletes színű és sávos is. Széles sávozottságú változatát karneolachátként említik.

Főleg Indiában a frissen kibányászott karneolt gyakran kihelyezik a napfényre, hogy barna színe vörösre váltson. Egykor úgy vélték, hogy csökkenti a vérzést és lecsendesíti a heves vérmérsékletet. Azt is tartották, hogy tulajdonosának bátorságot ad a csatában és segíti a félénk szónokokat az ékesszólásban.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
általános erősítő, szaporítószervekre, impotenciára, reumára

Lelki hatásai:
erő, bátorság

Szerpentin

Szerpentin ásvány és féldrágakő termékek

A szerpentin ásványcsoport mintegy 16 hidroszilikátot tartalmaz. Egyesek magnéziumban, vasban gazdagok, míg mások alumíniumban, magánban, lítiumban, nikkelben, cinkben vagy kalciumban.

Négy fő változatuk ismert, melyek szerkezeti vonatkozásban kisebb alcsoportokba sorolhatók. Rostos változatok az azbesztek, az antigorit változatban redőzött lemezek vagy rostok vannak, a lizardit nagyon finom szemcsés, az amesitnek lemezes vagy álhexagonális oszlopos kristályai helyezkednek el. A szerpentin ásványok általában apró, összenőtt kristályok tömegeit képezik.

Vegyi alkotóik nagyon összetettek, változatai azonban hasonló megjelenésűek, így a csoportot egységesen lehet jellemezni.

A szerpentin kígyóbőrre emlékeztető foltos megjelenéséről kapta nevét. Változatai fehér, zöld, szürkés, kékeszöld színűek lehetnek. Mindig másodlagos ásvány, mely más ásványok, így az olivin, az amfibolok vagy a piroxének átalakulásával keletkezik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
vércukorszint, menstruációs görcsökre, migrén

Lelki hatásai:
lelki béke

Krizokolla

Krizokolla ásvány és féldrágakő termékek

A krizokolla meghatározása régi időkre nyúlik vissza, Theophrasztosz görög filozófus nevezte így Kr.e. 315-ben az arany forrasztásához használt különböző ásványokat. A név az ,,arany,, illetve ,,enyv,, jelentésű görög khryszosz és kolla szavakból származik.

A krizokolla gyakran nagyon finom szemcséjű és tömeges. Nagyon ritkák a kristályai, fürtös, sugaras halmazokat is képezhet. Rendszerint más ásványokkal, kvarccal, kalcedonnal vagy opállal nő össze, keményebb, rugalmas drágakő változatot képezve. Az Izraelből származó türkizzel és malachittal összenőtt krizokollát Eilat- kőnek nevezik.

A krizokolla, réztartalmú ásványok mállási termékeként, főleg száraz területeken képződik. Világszerte megtalálható.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
torok problémákra, meszesedésre, gyulladásokra

Lelki hatásai:
szerencsekő, bűntudatra, félénkségre

Turmalin

Turmalin ásvány és féldrágakő termékek

A boroszilikát ásványok bonyolult és változó összetételű családja a turmalin nevet kapta. Az ásványcsoport minden tagjának hasonló a kristályszerkezete. A turmalin csoportban 11 ásvány faj található, többek között az elbait, a drávit, a sörl és a liddicoatit.

Számos változatukat jegyezték be, ilyen az indicolit (kék), az akroit (színtelen), a rubellit (rózsaszín vagy vörös) és a verdelit (zöld), s ezek a változatnevek több turmalin ásványfajra is vonatkozhatnak. Az elbait elegysort képez a drávittal, a drávit az elbaittal és a sörllel. Gyakori drágakő. A turmalin kristályok általában prizmásak. A színes ásványok pleokroizmusa erős és esetenként zónás színezésűek.

Legszebb kristályalakjai rendszerint pegmatitokban és gránitos magmával érintkezésbe került átalakult mészkövekben fordulnak elő. A turmalinásványok ellenállnak a mállásnak, így kavicslerakódásokban halmozódnak fel, szingaléz eredetű neve, a turmalin is ” drágakő kavicsok” jelentésű. Emiatt a turmalin több üledékes kőzet járulékos ásványa.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
immunrendszerre, hormonokra, izületre, zsírégetésre

Lelki hatásai:
bátorság

Labradorit

Labradorit ásvány és féldrágakő termékek

A plagioklász földpát sorozat középső tagjának, a labradoritnak ritkán előforduló kristályai táblásak. Leggyakrabban kristályos tömegekben fordul elő, melyekben mikroszkopikus méretűtől a méteresnél is nagyobb kristályai lehetnek.

Gyakori jellemzője színjáték effektus a, a labradorizálás , az irizáló színek, főleg a kék színjátszása a hasadási lapjain. A labradorizáló kristályait kabosonra csiszolva drágakőként használják. Ezt a hatást a fény szóródása okozza, mely a lehűlés alatti vegyi elkülönüléskor, az ásványba került másik földpát vékony rétegén történik.

A labradorit alapszíne általában kék vagy sötétszürke, de színtelen és fehér is lehet. Az átlátszó labradorit sárga, narancsszínű, vörös vagy zöld is lehet. A labradorit bizonyos közepes kovatartalmú vagy kovaszegény magmás és átalakult kőzetek fontos alkotó ásványa, a bazaltban, gabbróban, dioritban, andezitben és az amfibolban is előfordul. Erős labradorizálású követ spektrolitnak nevezik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
megfázásra, reumára, stresszre, anyagcserére

Lelki hatásai:
erő

Korall

Korall ásvány és féldrágakő termékek

Apró, tengeri, kolóniában élő korallállatok vázmaradványa. Elágazó formájú ágainak felülete csíkos vagy famintás. Kálcium karbonátból áll a vörös, fehér, rózsaszín és kék változat. A fekete és aranykorall szaruszerű anyagból, conchinból épül fel.

A legtöbb nemes korall meleg vizű tengerekben található. Gyakori viselés mellett elfénytelenedhet, gyenge savakra is érzékeny. Fénytelen, de fényesre csiszolható, legértékesebb a vörös korall, ezt évezredek óta használják ékszerként.

Az ókorban úgy hitték, hogy a korall megvéd a szemmel veréstől, és emiatt amulettként viselték. Legalább két évezrede a kínai faragványok kedvelt anyaga. A gyógyászatban vérzést megállító hatásúnak vélték. Kabosonok szokatlan és érdekes anyaga nyerhető fosszilis korallból.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
klimaxra, köhögésre, vérkeringésre, petefészekre

Lelki hatásai:
kiegyensúlyozottság

Rózsakvarc

Rózsakvarc ásvány és féldrágakő termékek

Az áttetsző vagy átlátszó rózsaszín kristályos kvarc – változatot rózsakvarcként ismerik, ritkán előforduló kristályai csak néha haladják meg az egy centimétert.

Sokkal gyakoribbak a tömeges halmazai. Színezettsége a titán nyomelemmennyiségétől függ, tejszerű árnyaltságát apró, tű alakú titánzárványok idézik elő. Bizonyos lelőhelyekről, így a Madagaszkárról származó rózsakvarcokat, ha megfelelő irányban kabosonra csiszolják, a zafírhoz hasonló aszterizmust (csillagalakot) mutatnak, bár ez a csillag hatás nem éles, és nem is erős. A rózsakvarc általában pegmatitokban, néha több 100 kilogrammos tömegekben fordul elő.

A rózsakvarcot régóta faragják, újabban gyógyító kristályként is használják. Az erős rózsaszín rózsakvarcok festettek.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
termékenységre, kimerültségre, leukémiára, nemi szervekre, szívre

Lelki hatásai:
szorongásra, megbocsátásra, önbizalomra

Riolit

Riolit ásvány és féldrágakő termékek

A viszonylag ritka kiömlési kőzet előfordulása a szárazföldek belsejére és szegélyeire korlátozódik.

A legtöbb riolit porfiros szövetű, nagyobb fenokristályokkal, melyek szabad szemmel alig látható, apró kristályszemcsés alapanyagba ágyazódnak. Ez azt sugallja, hogy a kristályosodás a láva felszínre kerülése előtt elkezdődött. A fenokristályok leggyakrabban kvarc és szanidin, de lehet köztük bázisos ásvány is, így biotit, amfibol és piroxén. A sávos riolitban nincs, vagy nagyon kevés a fenokristály.

A riolit gyakran fordul elő obszidiánnal, horzsakővel, valamint semleges kiömlési kőzetekkel, így andezittel együtt.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
immunrendszerre, influenzára

Lelki hatásai:
önmagunk szeretete

Hematit

Hematit ásvány és féldrágakő termékek

A sűrű és aránylag kemény vas – oxid, a hematit magas vastartalma miatt a legfontosabb vasércásvány. Nagy mennyiségben fordul elő.

Számtalan, különféle megjelenése van, melyeket külön névvel illetnek. Acélszürke kristályait és briliáns csillogású, fémes fényű szórt szemcséit szpekularitnak, vékony, pikkelyes alakjait vascsillámnak, virágszerű elrendezésű kristályait vasrózsának nevezik. A hematitnak vannak színjátszó, zömök, fekete romboéder kristályai is. Tömött vesés felszínű konkrécióit vaskobaknak, rostos szerkezetű változatát ceruzaércnek hívják. A lágy, finomszemcsés, földes hematit, a vörös okker, amely festékalapanyag. Finoman elosztott porát “ russ” -nak nevezték, üveglapok és ékszerek csiszolására, a múltban drágakőcsiszoláshoz is használták.

A legjelentősebb hematittelepek üledékes eredetűek, üledékes rétegekben vagy metamorfizált üledékekben találhatók. Sok magmás kőzetben járulékos ásvány. Csiszolható formában Angliában, Németországban és Elba-szigetén fordul elő.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
érelmeszesedésre, vashiányra, aranyérre, méregtelenítésre, rendszertelen menstruációra

Lelki hatásai:
akaraterő, memória, összpontosítás

Ónix

Ónix ásvány és féldrágakő termékek

Az achát fekete és fehér, váltakozóan sávos féldrágakő – változata a szalagos ónix. A természetben aránylag ritka, mesterségesen színezhetik a halvány, réteges színezésű ónixot.

Nevét a” köröm” vagy” karom” jelentésű görög onux szóból kapta, mely színezetére utal. A rómaiak az alabástrommal és a kalcedonnal együtt díszkő- különlegességként használták, melyet ma ónix márványnak neveznek. Az ónix nevet egészen pontosan egy achátféleségre alkalmazzák. Más változatai a fehér és a vörös szalagos karneolónix, a fehér és barna sávos szárdónix. A többi kalcedonféleséghez hasonlóan, a kőzetek repedésein, hasadékain átszivárgó kovatartalmú oldatokból, alacsony hőmérsékleten képződik.

Természetes ónix Indiából és Dél-Amerikából kerül elő. Kámeák és intagliók készítésére közkedvelt, mivel szalagjaiból ellentétes színű rétegeket lehet kialakítani.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
frontokra, fekélyre, hallásra, idegekre, szemekre, vesékre, csontokra

Lelki hatásai:
félelemre, érzékenységre, szomorúságra

Lepidolit

Lepidolit ásvány és féldrágakő termékek

Ennek a világos színű csillámnak jelentős a lítium – tartalma, a Föld leggyakoribb lítium ásványa.

Neve a “pikkely” és” kő” jelentésű görög lepidosz, illetve lithosz szavakból származik. Kristályai álhexagonális megjelenésűek. A lepidolit fürtös és vesés tömegekben, valamint finom és durva, egymásra rétegződő lemezekben is megtalálható. Kitűnő a hasadása, vékony, rugalmas lapokra hasad.

Jellegzetes halványlila színű, de lehet színtelen, halványsárga vagy szürke is. Egyike azon kisszámú ásványoknak melyek jelentős mennyiségű rubidiumot is tartalmaznak, melyet a 10 millió évesnél idősebb kőzetek kormeghatározásához használhatnak. Csaknem kizárólag gránitpegmatitokban, más lítiumtartalmú ásványokkal, berillel, topázzal, kvarccal, turmalinnal és szpodumennel együtt fordul elő.

Gazdasági szempontból jelentős, mivel a lítium fő forrása, melyet az üveg és zománc gyártáshoz használnak. Kerülni kell a vízzel való érintkezést.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
alvási zavarokra, bőrbetegségekre, hiperaktivitásra, idegrendszeri problémákra, hormon problémákra

Lelki hatásai:
önfegyelem, döntéshozatal, nyugalom

Rutilkvarc

Rutilkvarc ásvány és féldrágakő termékek

A természetes rutil tüze vetekszik a gyémántéval, de a vörös, a barna vagy a fekete szín elfedi. A fekete változatot gyászékszernek használták.

A rutil többnyire vörösbarna, tűszerű zárványként fordul elő kvarcban vagy más kövekben, ahol a tömeges megjelenésű rutil kristály a fényszóródás következtében csillogó hatást okoz. Vulkáni és metamorf kőzetekben és hordalékokban található.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
tüdő betegségekre, általános erősítő

Lelki hatásai:
félelemre, depresszióra

Bronzit

Bronzit ásvány és féldrágakő termékek

Ultrabázikus, kevés szabad kovasavat (SiO2) tartalmazó magma megszilárdulása során keletkezik, mélységi és kiömlési megjelenésben egyaránt.

Jellemzően andezit, gabbró, bazalt, norit és dácit kőzetekben található.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fájdalomcsillapító, magnéziumhiányra, bőrproblémákra, görcsoldásra

Lelki hatásai:
határozatlanságra, bizonytalanságra, önbecsülésre

Csaroit

Csaroit ásvány és féldrágakő termékek

Nevét egyedüli lelőhelyéről, az orosz Chara folyóról kapta, ritka szilikát ásvány, örvénylő mintázattal. Nyers formájában szinte teljesen matt és színtelen. Csillogó gyöngyház fényűvé csiszolás után válik.

Több mint 50 féle összetevőjének köszönhetően mindenféle színt tartalmazhat, de fő színvilága a lila árnyalatai.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fájdalomcsillapításra, immunerősítésre, alvás problémákra, memóriára

Lelki hatásai:
stressz, aggodalom

Eperkvarc (cseresznyekvarc, hilulit)

Eperkvarc ásvány és féldrágakő termékek

Az eperkvarc színét különböző zárványoktól kapja. Négy különböző, de kémiailag rokon vasoxid található a kvarcban. Ide tartoznak a lepidokrocit, a goethit, a limonit és a hematit.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
koncentrációra, immunrendszerre

Lelki hatásai:
szerelem, szorongás

Eudialit

Eudialit ásvány és féldrágakő termékek

Ritka ásvány leginkább beágyazott ásványként fordul elő, kompakt és szemcsés klaszterek formájában. Savban oldódik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
teljesítményre, kimerültségre, erőt ad

Lelki hatásai:
tisztánlátás, bánat, félelem

Gránát

Gránát ásvány és féldrágakő termékek

A gránátok elterjedt ásványok, főként metamorf kőzetekben gyakoriak. 15 gránátfaj van. Sokféle színben fordulnak elő, mi csak a vörösből készítünk jelenleg ékszereket.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fejfájásra, lázra, májra, szívre

Lelki hatásai:
depresszió, bátorság, önbizalom

Hipersztén

Hipersztén ásvány és féldrágakő termékek

Magmás kőzetekben, mélységi és kiömlési előfordulásban egyaránt képződik. Gyakran képződik lassan kihűlő magmából nagyszemcsés (pegmatitos) formákban, kisebb SiO2 tartalom esetén, amikor sötétebb árnyalatú kőzetek képződnek. A Visegrád környéki amfibolandezit képződményekben gyakori kőzetalkotó ásvány a hipersztén.

Kísérő ásványok: olivin, kvarc, biotit, labradorit a gránátcsoport több eleme és a földpátcsoport több tagja.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
fájdalmakra, gyomor problémákra

Lelki hatásai:
kiegyensúlyozattlanságra, szorongás ellen

Hegyikristály

Hegyikristály ásvány és féldrágakő termékek

Legismertebb, legnagyobb gyógyhatással felruházott kőnek tartják. Fokozza a többi kő hatását is. Kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata.

A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek. A kristályok tökéletes átlátszóságát gyakran kísérik szilárd és folyadékzárványok. Amíg nem kristályosodott ki, átlátszatlan, fehéres színű, ekkor még tejkvarcnak nevezik.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
bármilyen problémára kifejti jótékony hatását

Lelki hatásai:
bármilyen problémára kifejti jótékony hatását

Holdkő

Holdkő ásvány és féldrágakő termékek

Évezredek óta használják ékszerekben, az ősi civilizációkban is. A rómaiak csodálták a holdkövet, mivel úgy vélték, hogy a megszilárdult holdsugarakból származik. A rómaiak és a görögök is összekapcsolták holdkövüket holdistenségeikkel. Szecesszió korában vált népszerűvé, René Lalique francia ötvös és még sokan ebből a kőből nagy mennyiségű ékszert készítettek.

Sokféle selymes színváltozata ismert, fehértől a majdnem feketéig. Fénye opálos, fehér holdkőben kéken fluoreszkálhat.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
szinte minden nőgyógyászati problémára, termékenység fokozó

Lelki hatásai:
nyugtat

Larimar (kék pektolit)

Larimar ásvány és féldrágakő termékek

A pektolit szilikát ritka kék fajtája, amely csak a Dominikai Köztársaságban, a Karib-térségben található, ezért nehézkesebb a beszerzése és drágább az ára.

Színe a fehér, világoskék, zöldes kék és a mélykék között változik. Nagyon kedvelt kő.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
torokra, tüdőre, légutakra, immunrendszerre, agytevékenység serkentésére

Lelki hatásai:
belső béke, harmónia, stressz, depresszió

Szerafinit

Szerafinit ásvány és féldrágakő termékek

A bibliai szeráfokról vagy a szeráf angyalokról kapta a nevét. Általában sötétzöldtől szürkéig terjed. A szerafinitet Oroszország Kelet-Szibéria korlátozott területén bányásszák.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
izom feszültségre, megfázásra

Lelki hatásai:
élet élvezete, kiegyensúlyozottság

Édesvízi tenyésztett gyöngy

Gyöngy termékek

Az igazgyöngyöt az ókortól használják ékkőként. Szent koronánkba 24 borsónyi és 204 kis gyöngyöt foglaltak. A kínaiak egy évezrede apró Buddha-szobrocskákat erőltettek a kagylókba, hogy azok védekezésképpen gyöngyházzal vonják be őket.

Bizonyos puhatestűek köpenyének nyálkahártyája meszes anyagot választ ki, hogy betokozza a héjába bejutott parazitákat és szervetlen törmelékeket. Igazgyöngyöt termelnek bizonyos tengeri csigafajok is, de a legtöbbet tengeri kagylókból nyerték és nyerik ki.

A 19/20. század fordulóján a gazdasági fellendülés okozta gazdagodás rendkívül megnövelte a gyöngy iránti keresletet, és ezzel a gyöngy árát is. Egyre többen foglalkoztak az iparszerű tenyésztés módszerének kidolgozásával. A ma forgalmazott gyöngyök mintegy 95%-a tenyésztett gyöngy, ami emberi beavatkozás következménye.

Méretük a pár milliméterestől a mogyorónyiig megtalálható. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájúak is. A különösen szabálytalan alakok neve: barokk gyöngy. Színük fehértől a feketéig a színek széles színskáláján ragyognak. Minél ritkábban fordul elő egy árnyalat, annál értékesebb.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
vérzési panaszokra, mellékvesékre, sebek gyógyulására

Lelki hatásai:
akaraterőre, lelki egyensúlyra, stresszoldásra

Kagyló, gyöngyház

Kagyló, gyöngyház termékek

Sokféle alakú és színű kagyló létezik. Már az ókorban is pl. Nérónak gyöngyházzal kirakott szobája volt. A nagy gyöngyosztrigát, kúpcsigaféléket, abalone kagylókat értékelik irizáló gyöngyházfényükért.

Nagyon sokrétű a felhasználásuk ékszerekben, dísztárgyakban.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
gyulladásokra, mandulákra

Lelki hatásai:
levertségre, depresszióra

Topáz

Topáz ásvány ékszer termékek

Az ókori egyiptomiak, és rómaiak drágaköve volt, a rómaiak a távoli Sri Lankáról szerezték be.

Topáz nevének eredetére vonatkozó egyik elképzelés az, hogy az Egyiptom partjainál a Vörös – tengerben lévő, legendabeli Topazios – sziget nevéből származik. Mások szerint a ‘tűz’ jelentésű szanszkrit topaz szóból ered. Több szerző úgy véli, hogy a mai topáznak ismert kő az ókorban ismeretlen volt, és a topazos nevet az olivinre ( peridot vagy krizolit) alkalmazták. Topazios a drágakő ismert lelőhelye volt. Az ótestamentum szerint “topáz” is peridot lehetett.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket):
idegekre, gyomorra

Lelki hatásai:
félénkségre, depresszióra,

Sugilit

Szugillit ásvány ékszer termékek

Az 1944-ben felfedezett sugilitet önálló ásványfajként csak 1976-ban jegyezték be. Társfelfedezőjéről, a japán Sugi Ken-ici metrológusról nevezték el. A nátrium – kálium – szilikát- hidrát változó mennyiségben vasat, mangánt és aluminiumot is tartalmaz.

Tömeges vagy szemcsés, kristályai (2 cm-nél kisebbek), prizmásak. Halvány és sötét rózsaszín, barnássárga és bíborszínű. A rózsaszín és bíboros kevert színezettséget a mangán okozza, tisztán rózsaszínűek alumíniumban, a bíborszínűek vasban gazdagok. Metamorfizált mangánérctelepeken és márvány zárványaiként fordul elő.

Lelőhelyei: Mont St. Hilaire (Kanada), Iwagi- sziget (Japán), Kuruman ( Dél Afrikai Köztársaság), Faggiona (Olaszország).

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket):
fájdalomcsillapításra

Lelki hatásai:
lelki béke

Termékek szűrése

Termék szűrő

Kategóriák

Rendezés

Kijelöltek szűrése
error: Content is protected !!