Lapis lazuli ásvány

Lapis lazuli

Már az i.e. 7. évezredben bányászták. Egy mélykék metamorf kőzet, melyet féldrágakőként használnak és az ókor óta nagyra értékelték intenzív színe miatt.

Az intenzív kék szín a trikén gyökös anion jelenlétének köszönhető a kristályban.

Lapis gyöngyöket találtak újkőkori temetkezésekben a kaukázusi Mehrgarhban egészen Mauritániáig. Tutanhamon (Kr. e. 1341–1323) temetési maszkjában is használták.

A középkor végére a lapis lazulit elkezdték exportálni Európába, ahol porrá őrölték, és ultramarint készítettek belőle, amely a legfinomabb és legdrágább kék pigment. Az ultramarint a reneszánsz és barokk legjelentősebb művészei, köztük Masaccio, Perugino, Tizian és Vermeer használták, és gyakran fenntartották festményeik központi alakjainak, különösen Szűz Máriának a ruházatára.

Az északkelet-afganisztáni bányák továbbra is a lapis lazuli fő forrásai. Jelentős mennyiséget állítanak elő az oroszországi Bajkál-tótól nyugatra lévő bányákból és Chilében az Andok hegységéből is, amely forrásból az inkák műtárgyakat és ékszereket faragtak. Kisebb mennyiségben bányásznak Pakisztánban, Olaszországban, Mongóliában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

A lapis lazuli legfontosabb ásványi összetevője a lazurit (25-40%). A legtöbb lapis lazuli kalcitot (fehér), szodalitot (kék) és piritet (fémesárga) is tartalmaz.

Rendszerint a kristályos márványban fordul elő kontaktmetamorfizmus eredményeként.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
szem, álmatlanság, görcsök, torok, hormonok

Lelki hatásai: lelki nyugalom, béke, stresszoldás

Szerkezete: szabályos

Szín: kék

Keménység: 5 – 6

Törés: egyenetlen,

Csakra: torok

Csillagjegy: kos, nyilas, bak, oroszlán, halak, szűz

Lapis lazuli ásvány termékek

1–24 termék, összesen 78 db

error: Content is protected !!