Turmalin ásvány és féldrágakő termékek

Turmalin

A boroszilikát ásványok bonyolult és változó összetételű családja a turmalin nevet kapta. Az ásványcsoport minden tagjának hasonló a kristályszerkezete. A turmalin csoportban 11 ásvány faj található, többek között az elbait, a drávit, a sörl és a liddicoatit.

Számos változatukat jegyezték be, ilyen az indicolit (kék), az akroit (színtelen), a rubellit (rózsaszín vagy vörös) és a verdelit (zöld), s ezek a változatnevek több turmalin ásványfajra is vonatkozhatnak. Az elbait elegysort képez a drávittal, a drávit az elbaittal és a sörllel.

Gyakori drágakő. A turmalin kristályok általában prizmásak. A színes ásványok pleokroizmusa erős és esetenként zónás színezésűek. Legszebb kristályalakjai rendszerint pegmatitokban és gránitos magmával érintkezésbe került átalakult mészkövekben fordulnak elő. A turmalinásványok ellenállnak a mállásnak, így kavicslerakódásokban halmozódnak fel, szingaléz eredetű neve, a turmalin is ” drágakő kavicsok” jelentésű. Emiatt a turmalin több üledékes kőzet járulékos ásványa.

Gyógyhatásai: (nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
immunrendszerre, hormonokra, izületre, zsírégetésre

Lelki hatásai:
bátorság

Szerkezete: trigonális
Szín: fekete, zöld, barna, sárga, vörös, kék, rózsaszín
Keménység: 7-7,5
Törés: egyenetlen, kagylós
Csillagjegy: bak, kos, bika, ikrek, mérleg, skorpió
Csakra: szív csakra
Elem: színek szerint változó

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This