Makramé

Csomózással készült textildíszítés

Makramé

A francia macramé szó kiejtés szerinti átvétele, arab nyelven mikramah jelentése hímzett fátyol. Történészek szerint arab takácsok alkalmazták először ezt a technikát a 13. században.  

Csomózással készült textildíszítés, a csomókat a szövés befejezéseként használták törölközőknél, terítőknél, fátylaknál. Spanyolországba a mórokkal került és innen terjedt el Európában. A makramé ismert lett egész Európában a 14. és 15. században népszerű volt Franciaországban és Olaszországban. Oltárdíszeknél is alkalmazták.

Művészetként a 17. század végén Angliában találkozhatunk vele először. A 19. században már mindenféle tárgy díszítésére használták a csomózást. Elterjedése világszerte a tengerészek, felfedezők közbenjárásával történt, akik elvitték Kelet Ázsiába és Amerikába. A hosszú utazások során a matrózok sokszor kötöttek csomókat hajókötelekre, így váltak a csomózás szakértőivé. A csomózással készített tárgyakat eladták a helyieknek, így terjedt el a csomózás művészete a világban.

Az új generáció képviselői új életet leheltek a csomózás művészetébe. Ma a legkülönbözőbb tárgyak készülnek makramé technikával, beleértve a pénztárcák, falikárpitok, ékszerek, ruházat, növény akasztók, abroszok, függönyök és így tovább.

A makramé sokat változott az idők során, bár a vezér motívuma még mindig ugyanaz. Makramé csomózási technikával viszonylag könnyen készíthetünk karkötőket, nyakláncokat.

A makramé ékszerek alapanyaga mindig valamilyen fonal, amit a csomózás valamelyik formájával (spirálcsomó, laposcsomó, sorcsomó) vagy ezek kombinációjával készítenek el.

Nézzen szét webshopunkban milyen egyedi makramés ékszereket készítünk.

Termékek szűrése

Termék szűrő

Kategóriák

Rendezés

Kijelöltek szűrése
error: Content is protected !!