Jáspis

A rejtettkristályos kvarc opak, aprószemcsés, tömör változata a jáspis, hasonlít a tűzkőhöz. Görög neve, az iaszpisz talán a sémi nyelvekből származik. Kalcedonváltozat, melyben változó mennyiségben szerepelnek más anyagok, ezek opakká és sokszínűvé teszik. A téglavörös, barnásvörös jáspis hematitot tartalmaz, az agyagásványok sárgásfehér vagy szürke, a goethit barna vagy sárga színt okoz.

A kőzetek repedésein, hasadékain átszivárgó kova tartalmú oldatokból válik ki alacsony hőmérsékleten, miközben más anyagok kerülnek bele. Mindenütt megtalálható, ahol kriptokristályos kvarcok vannak. Arizonában a megkövült fákban szép jáspisok találhatók.

A jáspis minden változata egyedi, új változatait szinte naponta fedezik fel. Bármilyen színben és számos kombinációban előfordulhat. Lehet sávos, pettyezett vagy sokszínű, és az acháttól annyiban tér el, hogy az achát áttetsző, a jáspis pedig szemcsés és nem átlátszó. Rengeteg fajtája létezik, például: arctic, barna, breccsa, capucchio, pipacs, sárga, mookait, darázs, sárkányvér, óceán, tájkép, kambaba, polikróm, kiwi, esőerdő, dalmata, leopárd, picasso, faopál, kép, sárkány, sivatagi, szilver, szivárvány kék, vörös.

Gyógyhatásai:(nem helyettesítheti, csak kiegészítheti az esetleges orvosi kezeléseket)
jáspis fajtájától függ

Lelki hatásai:
bátorság

Szerkezete: trigonális
Szín: rengeteg változat
Keménység: 7
Törés: kagylós
Csillagjegy: szinte mind
Csakra: összes csakra
Elem: föld, tűz

Jáspis ásvány és féldrágakő termékek

169–192 termék, összesen 211 db

error: Content is protected !!