Igazgyöngy vagy tenyésztett gyöngy

Mi is a különbség?

A gyöngy

Az igazgyöngyöt az ókortól használják ékkőként. Így például a szent koronába 24 borsónyi és 204 kis gyöngyöt foglaltak. A kínaiak már vagy egy évezrede apró Buddha-szobrocskákat erőltettek a kagylókba, hogy azok védekezésképpen gyöngyházzal vonják be őket.
Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve.
Bizonyos puhatestűek köpenyének nyálkahártyája meszes anyagot választ ki, hogy betokozza a héjába bejutott parazitákat és szervetlen törmelékeket. Igazgyöngyöt termelnek bizonyos tengeri csigafajok is, de a legtöbbet tengeri kagylókból nyerték és nyerik ki.

A 19/20. század fordulóján a gazdasági fellendülés okozta gazdagodás rendkívül megnövelte a gyöngy iránti keresletet, és ezzel a gyöngy árát is. Egyre többen foglalkoztak az iparszerű tenyésztés módszerének kidolgozásával. A ma forgalmazott gyöngyök mintegy 95%-a tenyésztett gyöngy, ami emberi beavatkozás következménye.

Méretük a pár milliméterestől a mogyorónyiig megtalálható. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájúak is. A különösen szabálytalan alakok neve: barokk gyöngy. Színük fehértől a feketéig a színek széles színskáláján ragyognak.
Abalone: színek széles skáláján erősen irizáló. Kedvelt dekorációs tárgy, ékszer alapanyag. Ehető kagyló, húsát széles körben használják ételek készítésénél. Észak-amerikai indiánok füstölőedényként használták. Haliotis néven is ismert.

Akoya gyöngyök: (közismert nevén tenyésztett sósvízi gyöngyök) barokk is lehet, de az Akoya gyöngy barokk alakja különbözik az édesvízi gyöngy alakjától. Ennek oka az, hogy az Akoya gyöngyök gyöngymaggal rendelkeznek, és így tökéletesen kerek gyöngyök vannak benne. Erős fényű, 2-10 mm, lehetnek fehérek, krémszínűek, rózsaszínűek, zöldek, ezüst és az arany árnyalatúak.

Arany gyöngy: arany ajaknak is nevezik a Dél-tengeren tenyésztik nagy Pinctada kagylóban. Arany, törtfehér, sárga színű.
Barokk gyöngyök: nem kerek, meghatározhatatlan, szabálytalan alakúak. Az édesvízi gyöngyök leggyakrabban barokk stílusúak, mivel az édesvízi gyöngyök köpenyszöveti magok, nem pedig a gyöngymagok. Tehát a gyöngy szinte soha nem kerek, bár többet is kerekként gyártanak.

Blue: Abalone kagylóban tenyésztett gyöngy. Sötét színű változatot Akoya vagy az Silver-Lip kagylóban találni.

Bouton: lapos, kerek, gomb alakú gyöngy.

Calcospherule: a héj természetes, leválasztott felhalmozódása a puhatestűben, amely körül gyöngy alakulhat ki.
Édesvízi gyöngy: édesvízi folyóban vagy tóban tenyésztik. Gyakran szabálytalanabb alakú és színváltozatosabb, mint a sósvízben nevelt.

Fehér gyöngy: alapvetően fehér színűek. Árnyalatai fehérek, krém, sárga és arany, rózsaszín, zöld, kék és ezüst színűek lehetnek. Pinctada kagylóban tenyésztik.

Fekete gyöngy: természetes fekete színű, 8-18 mm-es gyöngy a Pinctada kagylókból. Szivárványos színt ad a Pteria Sterna.

Félcsiszolt: az egyik oldalán csiszolt gyöngy.

Félig fúrt: amelyet csak részben fúrnak át gyűrűk, fülbevalók számára. Ezekből többet értékesítenek, mint amelyeket teljesen átfúrnak.

Fénye: minél fényesebb, annál nagyobb az értéke. Amelyik nagyon ragyog, szinte tükörszerű visszaverődéseket eredményez.

Haliotis: lásd: Abalone

Harlequin: kezeletlen kerek kínai édesvízi tenyésztett gyöngyök, különféle természetes színekben.

Igaz gyöngy: amely magától keletkezik egy természetes irritáló anyag véletlenszerű behatolása útján a puhatestű héjába. Más néven vad gyöngy, természetes gyöngy.

Kagyló gyöngy: a világ legritkább és legdrágább igazgyöngye, emberi beavatkozás nélkül. Ovális alakú a rózsaszín árnyalataiban tündököl.

Kálcium-karbonát: az a vegyület, amelyből a kagylóhéj kristályos kalcit rétege áll.

Kristályos kalcit: az az anyag, amely alkotja a kagylóhéj középső rétegét.

Majorica gyöngy: kiváló minőségű mesterségesen előállított gyöngy, amelyet Spanyolországban gyárt a Majorica Factory, Mallorcán.

Mértékegysége: milliméter, amelyet a gyöngy átmérőjének és teljes méretének meghatározására használnak. Körülbelül 1/25 hüvelyk.

Rhodoid: gyöngy alapanyagú dísztárgyak, használati tárgyak.

Természetes gyöngy: emberi beavatkozás nélkül kialakult igazgyöngyök. Értékesebb, mint a tenyésztett.

Tridacna: Csendes-óceán déli részén élő óriáskagyló. Nagy, nem túl fényes gyöngy állítható elő bennük.

Unionides: édesvízből származó.

Üreges gyöngy: akkor képződik, amikor egy szerves irritáló anyag a gyöngyház bevonatában lebomlik, mielőtt a gyöngy megkeményedik. A rothadás által kibocsátott gázok felfújják, mint egy buborékot.

Vad gyöngy: lásd a természetes gyöngy.

Termékek szűrése

Termék szűrő

Kategóriák

Rendezés

Kijelöltek szűrése
error: Content is protected !!